Wolność gimnazjalisty

Projekt skierowany jest do uczniów szkół gimnazjalnych miasta Siedlce, których dyrekcja lub pedagodzy szkolni wyrazili otwartość i gotowość uczestnictwa w projekcie. Do uczestnictwa danej klasy w zajęciach będą typowali pedagodzy szkolni, o wyborze klasy będzie decydowała skala potrzeb oraz trudności wychowawcze. Prowadzone będą zajęcia warsztatowe dla rodziców nastolatków oraz spotkania konsultacyjne.

Wolność gimnazjalisty

Prowadzenie zajęć o charakterze edukacyjno- profilaktycznym w szkołach gimnazjalnych, poruszające tematy:

1. Kiedy ciekawość zamienia się w przekleństwo- formy i mechanizmy uzależnień

2. Jak konstruktywnie radzić sobie z emocjami - rozwinięcie umiejętności rozpoznawania i nazywania emocji poszerzenie wiedzy na temat znaczenia i funkcji emocji

3. Polubić siebie. O wzmacnianiu poczucia własnej wartości - poszerzenie wiedzy na temat wpływu samooceny na zachowania i dokonywanie wyborów życiowych, poznanie sposobów podnoszenia swojej samooceny i poczucia własnej wartości

Cykl 7 spotkań dla rodziców  pt. 'Jeszcze lepszy rodzic'. Zajęcia warsztatowe dla rodziców chcących nabyć jeszcze lepszych umiejętności wychowawczych oraz zrozumieć świat dorastającego nastolatka.

Metoda warsztatowa zakłada możliwość praktycznego zastosowania wiedzy i umiejętności. Konstrukcja spotkań bazuje przede wszystkim  na moderowanych dyskusjach, ćwiczeniach, scenkach, zadaniach mających odzwierciedlenie w codziennym życiu. Każde spotkanie  uwzględnia indywidualny i zespołowy wkład uczestników szkolenia. Prowadzący ma za zadanie inspirować uczestników do aktywnego udziału, którego efektem mają być wspólne wnioski.

W zakres naszych działań wchodzą:

• Zajęcia dla młodzieży gimnazjalnej oraz ich rodziców
  • Konsultacje dla dzieci i młodzieży oraz rodziców - po wcześniejszym uzgodnieniu terminu (czwartki od godz. 1300 - 1700)
  • Miejska Szkoła Rodziców Nastolatków (spotkania odbywają się co drugi czwartek o godz. 1830)

Numer kontaktowy:  25 / 644 57 06 (w godz. 1300 1700)

Prowadzący

Marzena Kopówka – Skrzecz pedagog, socjoterapeuta, dyplomowany coach, dydaktyk kompetencji społecznych. Terapeuta uzależnień (w trakcie certyfikacji) specjalizuje się w pracy z dorastającą  młodzieżą. Pracowała  w Wojewódzkim Zespole Neuropsychiatrycznej Opieki Zdrowotnej na Oddziale Terapii Uzależnień dla Dzieci i Młodzieży w Otwocku. Współpracuje jako konsultant ze Stowarzyszeniem „Styl życia” w Siedlcach.

Projekt 'Wolność gimnazjalisty' współfinansowany ze środków Urzędu Miasta Siedlce

Dzieci nie potrzebują doskonałych Rodziców,
ale autentycznych ludzi z krwi i kości, którzy
może nie wiedzą wszystkiego, ale za to są stale
gotowi, żeby się rozwijać.
- Jesper Juul