Białowieża

Białowieski Park Narodowy 8-9.09.2012

Pod koniec wakacji głowiliśmy się, gdzie moglibyśmy jeszcze wyruszyć? Taki ostatni wypad przed szkolnymi obowiązkami. Pomysł wyjazdu do Białowieży poruszany był od dawna, nadszedł czas by go zrealizować. Miejsce wybrane, plan wyprawy również, terminy ustalone, lista chętnych osób i ruszamy! Postanowione, dwudniowy wypad do Białowieży! Zaczęliśmy od zwiedzania Muzeum Przyrodniczo-Leśnego Białowieskiego Parku Narodowego. Tam ogromne wrażenie zrobiła na nas ekspozycja, która była bardzo realistyczna: drapieżne owady, polujące wilki, szukająca orzeszków wiewiórka „albinos”, odgłosy różnych zwierząt i blisko 250 gatunków ptaków zamieszkujących Puszczę oraz wiele innych, równie ciekawych atrakcji. Pan przewodnik zainteresował nas opowieścią o podziemnym życiu lasu, a my mieliśmy okazję zobaczyć z bliska jak wygląda mrowisko czy nora Borsuka. Korzystając z okazji pobytu w Muzeum, weszliśmy na wieżę widokową, z której mogliśmy podziwiać piękne białowieskie widoki. Kolejnym punktem naszej wyprawy był Rezerwat Żubrów, w którym to mogliśmy z bliska poobserwować te potężne zwierzęta. Następnego dnia w planach mieliśmy poznawanie Parku Pałacowego nazywanego również Krajobrazowym. Na jego terenie mieści się kilka zabytkowych budowli oraz wiele odmian drzew sprowadzonych z odległych regionów Ziemi. Z Parku wraz z Panią przewodnik szliśmy polną drogą, która doprowadziła nas do bramy dzielącej świat cywilizacji od świata 'ostatniej nienaruszonej puszczy Europy'.