Gimnazjaliści z gminy Mordy odkrywali swoją pozytywną moc

Punkt konsultacyjny - 26 listopada 2014

Trzydziestka gimnazjalistów z gminy Mordy uczestniczyła w projekcie psychoedukacyjnym 'Strefa zmiany', który realizowała nieformalna grupa osób działających na rzecz zdrowego dorastania młodzieży w naszym regionie. Cykl warsztatów rozwoju osobistego oraz podnoszących umiejętności społeczne oraz ognisko integracyjne zorganizowano dzięki dotacji z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich Mazowsze Lokalnie.

Uczniowie gimnazjów w Mordach i Radzikowie Wielkim pod okiem trenera rozwoju osobistego podnieśli wiedzę m.in. na temat swoich mocnych i słabych stron, dowiedzieli się też, jak radzić sobie z emocjami w trudnych sytuacjach.

- Okazuje się, że wśród smartfonów, e -booków, internetu, telewizji satelitarnej współcześni nastolatkowie często czują się samotni i zagubieni. Wbrew buntowniczym postawom, jakie młodzież przyjmuje wobec dorosłych, potrzebują aby w przyjazny sposób towarzyszyć im w bardzo ważnym i trudnym okresie, jakim jest dorastanie - mówi Marzena Kopówka-Skrzecz, coach i trener rozwoju osobistego, która pracowała z młodzieżą z gminy Mordy.

Cotygodniowe warsztaty były wręcz wyczekiwane przez młodzież, która nie kryła, że zajęcia psychoedukacyjne powinny zagościć w programach nauczania.

Uczestnicy projektu integrowali się również w plenerze - podczas listopadowego ogniska w Krzymoszach. Gimnazjaliści stworzyli też własny projekt nadruku na koszulki, które otrzymali jako bonus za udział w projekcie.
opr. BLM, MK

logo FIO